Sos sojowy – sos fermentowany, wytwarzany spośród ziaren soi, prażonego ziarna ryżu lub pszenicy, wody zaś soli. Jest to jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, obecnie żywy także w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone i gotowane z prażonym ryżem bądź pokruszoną pszenicą tudzież z kolei mieszane z grzybami kōji (Aspergillus oryzae względnie A. sojae) oraz podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W stosunki od czasu kraju pochodzenia, szczegółów receptury zaś dodanych przypraw przyprawa nabiera różnej konsystencji oraz smaku. W kuchni chińskiej jest ekspansywny tudzież słony, indonezyjskiej – rzadki i słodki, japońskiej – wielce wiotki tudzież słony. Sos sojowy jest jednym z najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz spośród rozprzestrzenianiem się buddyzmu spośród Chin stał się modny w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną chwilowo postać, a w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go do Europy. W Japonii był zastępowany za pomocą otrzymywany w drodze fermentacji ryb przyprawa rybny (uoshōyu – produkowany chwilowo jeno w Azji Południowo-Wschodniej), gdzie stanowił jedną z podstawowych przypraw. Sprawdź pełną ofertę naszego sklepu internetowego z składnikami azjatyckimi na wodorosty wakame.


Leave a Reply