Sos sojowy – sos fermentowany, wytwarzany z ziaren soi, prażonego ziarna ryżu bądź pszenicy, wody zaś soli. Jest to jedna spośród najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej, aktualnie używany i w kuchniach tradycji zachodniej. Ziarno soi jest mielone natomiast gotowane spośród prażonym ryżem bądź pokruszoną pszenicą zaś z kolei mieszane spośród grzybami kōji (Aspergillus oryzae bądź A. sojae) natomiast podobnymi mikroorganizmami. Po dwuletniej fermentacji otrzymuje się ciemną, przezroczystą, aromatyczną ciecz, którą poddaje się filtracji. W zależności odkąd kraju pochodzenia, szczegółów receptury i dodanych przypraw marynata nabiera różnej konsystencji tudzież smaku. W kuchni chińskiej jest bujny zaś słony, indonezyjskiej – luźny natomiast słodki, japońskiej – nadzwyczaj słaby tudzież słony. Sos sojowy jest jednym spośród najdawniej znanych sosów przyprawowych. Wraz z rozprzestrzenianiem się buddyzmu spośród Chin stał się atrakcyjny w całej Azji Wschodniej. W XVI wieku, po dodaniu ziaren zbóż, otrzymał znaną aktualnie postać, a w XVII wieku kupcy holenderscy sprowadzili go aż do Europy. W Japonii był zastępowany za sprawą otrzymywany w drodze fermentacji ryb zalewa rybny (uoshōyu – produkowany w tej chwili zaledwie w Azji Południowo-Wschodniej), dokąd stanowił jedną spośród podstawowych przypraw. Zobacz pełną ofertę naszego e-sklepu internetowego z produktami azjatyckimi na algi do sushi.


Leave a Reply